Ovako možete da efikasno smanjite količinu želudačne kiseline.

Sažetak

Mučnina, gorušica, bolovi u želucu – previše želudačne kiseline može da oteža život. U vezi sa time se pojavljuju brojni simptomi i problemi sa probavom. Uzroke ponekad nije baš ni tako jednostavno otkriti, što podrazumeva mnogo muka za sve pogođene. Uglavnom ih muči jedno pitanje: Kako mogu da smanjim količinu suvišne želudačne kiseline?

 

Lečenje bolesti

Najvažniji zadatak mora da bude pronalaženje uzroka za prekomerni nastanak želudačne kiseline, pošto iza toga može da se krije i bolest. Bolesti kao što su:

//čirevi na želucu,

//čir na dvanaestopalačnom crevu i

//gorušice i želudačnih poremećaja uzrokovanih kiselinom.

često se povezuju sa prekomernom količinom želudačne kiseline i sa povezanim problemima sa želucem. Ako lekar jedno od ovoga prepozna kao uzrok, primeniće idealno prilagođeno lečenje – takvo lečenje pomaže u smanjenju želudačne kiseline i time ublažava neprijatne i rizične simptome.

Razmatranje ishrane

Kod nekih ljudi je prekomerna količina želudačne kiseline posledica nepravilne ishrane. Ljudi koji nemaju simptome retko pomisle na uticaje hrane na želudac i tako hrana bogata kiselinama i mastima često završi na tanjiru. Velika količina danas omiljenih namirnica prilično opterećuje želudac. Beli hleb, citrusi, gazirana pića i slične namirnice povećavaju nastanak želudačne kiseline.

Ako želite da smanjite želudačnu kiselinu, morate da počnete od ishrane. To znači da će biti potrebno da izbegavate namirnice za koje se smatra da oslobađaju želudačnu kiselinu. Njihovo mesto u jelovniku bi trebalo da zauzmu alkalne namirnice, kao što su banane, krto meso i integralni proizvodi.

Žvakama protiv preterane količine želudačne kiseline.

Da biste sprečili nastanak gorušice, možete da posegnete za žvakama. Žvake podstiču proizvodnju pljuvačke, a ona može da neutrališe želudačnu kiselinu i da zaštiti jednjak.

Ipak, budite oprezni – radi dobrobiti svojih zuba bolje je da žvaćete proizvode bez šećera!

 

Smanjite želudačnu kiselinu tako što ćete smanjiti stres

Stres ima važnu ulogu u razvoju želudačnih problema povezanih sa kiselinom. Nervni sistem koji usklađuje probavne procese time je nadražen i može da stimuliše želudačne nerve da šalju pogrešne signale.

Na taj način pogrešno stimulisani nervi izdaju „naređenje” za povećanje proizvodnje želudačne kiseline, koje ćelije sluzokože želuca moraju da prate. Ako uspete da smanjite stres ili da se bar donekle opuštenije suočavate sa stresom i vremenskim pritiskom, npr. učenjem tehnika za opuštanje, to može pozitivno da utiče na vaš želudac.

Obe vežbe mogu da smanje napetost u stomaku i da omoguće popuštanje opterećenja.

 

Izbegavanje određenih materija

Pušači i ljubitelji kafe, obratite pažnju – prevelike količine želudačne kiseline možemo da pripišemo i kafi i nikotinu. Obe materije, baš kao i alkohol, podstiču nastanak želudačne kiseline. Naravno, navike nije moguće promeniti preko noći, ali ipak pokušajte da smanjite unos kafe i cigareta – želudac će vam biti zahvalan.

IPP i antacidi imaju različit mehanizam dejstva

Pored opisanih metoda lečenja viška želudačne kiseline i gorušice, problemi kod pacijenta mogu se ublažavati i lekovima. Najčešće se koriste inhibitori protonske pumpe i antacidi. Najčešće se koriste inhibitori protonske pumpe i antacidi koji imaju različit mehanizam dejstva.

Ako želudačne kiseline ima previše, ona se veže – a istovremeno se aktivira zaštitni mehanizam sluzokože želuca.